You are currently viewing Allt du behöver veta om överlåtelsebesiktning

Allt du behöver veta om överlåtelsebesiktning

Vad är en överlåtelsebesiktning?

I princip alla hus och fastigheter som säljs i Sverige idag besiktigas innan ägarebytet genomförs. En överlåtelsebesiktning (även kallad husbesiktning) är en byggnadsteknisk undersökning som sker i samband med försäljning eller köp av ett hus eller fastighet för att uppmärksamma båda parter om dess fel och brister.

Okulär besiktning

Vid en överlåtelsebesiktning går besiktningsmannen på ett grundligt sätt igenom fastighetens alla synliga ytor och allt annat som finns tillgängligt, både invändigt och utvändigt. Detta görs okulärt, dvs med besiktningsmannens egna sinnen och inkluderar vanligtvis följande: 

 • Husets alla rum
 • Tak
 • Yttertak
 • Fasader
 • Fönster
 • Stuprör
 • Hängrännor
 • Grund- och markförhållanden närmast huset 

En överlåtelsebesiktning kan bland annat även innehålla fuktmätning, termografi, fuktindikering, undersökning av riskkontruktioner och särskild våtrumsbesiktning. 

Vad besiktningsmannen tittar efter

Överlåtelsebesiktning

Besiktningsmannen tittar efter avvikande detaljer och annat som är bra för den nya köparen att veta om. Detta kan exempelvis vara:

 • Lutningar i golv
 • Missfärgningar
 • Synlig fukt
 • Vindsutrymme
 • Avvikelser i husets kontruktion som medför risk

Frågor till husägaren

Besiktningsmannen ställer frågor till husägaren om huset och dess historik som inte framgår i husets dokumentation. Detta kan vara husägarens egen erfarenhet av huset och om det funnits tidigare problem.

Kontroll av husets dokumentation

Husbesiktning

Besiktningsmannen kontrollerar även fastighetens dokumentation såsom tekniska beskrivningar, bygglov, ritningar samt kvalitetsdokument och intyg om en renovering någon gång genomförts.  

Skriftligt besiktningsutlåtande

Efter slutförd besiktning får du som uppdragsgivare ett skriftligt utlåtande som innehåller fastighetens byggnadstekniska status baserad på erhållen dokumentation och besiktning. Hos oss får du alltid ditt skriftliga besiktningsutlåtande inom 5 dagar från avslutat besiktning och inom 48 timmar om köparen registrerat sig på spekulationsregistret. 

Vilka fördelar ger en överlåtelsebesiktning?

Oavsett om du står som köpare eller säljare är det fördelaktigt och alltid en klok investering att anlita en professionell besiktningsman som kan ge dig en ökad förståelse av vad det är du faktiskt är på väg att köpa eller sälja.

 

Överlåtelsebesiktning för köpare

För de allra flesta av oss är ett husköp en av de allra största och viktigaste affärerna vi någonsin gör. Därför är det viktigt att verkligen lära känna huset och få en så god förståelse som möjligt för dess fel och brister innan du faktiskt bestämmer dig för ett särskilt hus. 

Vi rekommenderar varmt alla som är på väg att köpa ett nytt hus att anlita en egen besiktningsman som kan genomföra en överlåtelsebesiktning. På så sätt kan du undvika dyra överraskningar längre fram och få de bästa möjliga förutsättningarna för en intelligent och välinformerad fastighetsaffär. Med resultatet från besiktningen kan du planera för åtgärder av de fel och brister som besiktningsmannen hittat. 

Lagen kräver även att du som köpare upplyser dig om husets eventuella fel och brister innan köpet genomförs. En överlåtelsebesiktning är en viktig del i denna plikt och skyddar dig mot ett oinformerat husköp.  

Överlåtelsebesiktning för säljare

Som säljare i en husaffär har du enligt lag en upplysningsplikt mot köparen där du måste upplysa denna om husets eventuella fel och brister. En överlåtelsebesiktning är ett smidigt och bra sätt att uppfylla din upplysningsplikt och och för att undvika eventuella konflikter med den nya husägaren längre fram. Läs mer om vilket pris för besiktning av hus vid försäljning du som säljare kan förvänta dig.

Vanliga frågor om överlåtelsebesiktning

Vi får ofta in frågor gällande överlåtelsebesiktning. Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna vi får. Om du har en fråga som vi inte tagit upp är du mer än välkommen att kontakta oss eller gå över till sidan för vanliga frågor och svar och se om du kan hitta svaret på din fråga där.

Vad händer efter min överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning tar vanligtvis ca 1-2 timmar för besiktningsmannen att genomföra, beroende på hur mycket fel och brister huset har. När besiktningen är färdig ger vi en muntlig sammanfattning av det mest relevanta som vi hittat. Sedan sammanställer vi detta i ett skriftligt besiktningsutlåtande som du får skickat till dig inom 5 dagar eller inom 48 timmar om husköparen registrerat sig i spekulationsregistret. Kontakta oss för att ta reda på hur du registrerar dig i vårt spekulationsregister. 

Överlåtelsebesiktning pris

En överlåtelsebesiktning kostar vanligtvis någonstans mellan 7000 kr – 15.000 kr beroende på var i landet du bor och vilken besiktningsman du anlitar. Du kan läsa mer om våra priser för överlåtelsebesiktning och vad som ingår i våra olika planer. Oavsett vad du behöver så kan du räkna med att vi har något som passar för just dina behov. 

Vem betalar överlåtelsebesiktningen?

En överlåtelsebesiktning kan beställas av både köparen och säljaren i en husaffär och ger båda parter en lång rad fördelar.  

Vad ingår inte i besiktningen?

 • Mark som inte är i omedelbart samband med byggnaden
 • El, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, skorsten och eldstäder
 • Provtryckning, radonmätning och vattenprov
 • Fortsatt teknisk utredning 
Kontakta oss om du skulle vilja lägga till något av detta, chanserna är goda att vi kan hjälpa dig. 

Kan överlåtelsebesiktning göras efter kontraktskrivning?

En överlåtelsebesiktning kan göras efter kontraktskrivning och man brukar lägga till en klausul om besiktning i kontraktet. Som köpare brukar man ha 2 veckor på sig att utföra besiktningen i dessa fall. 

Vår överlåtelsebesiktning

Vi på Besiktningsföretaget erbjuder överlåtelsebesiktning för alla behov. Här kan du läsa mer om vår överlåtelsebesiktning och våra olika tilläggstjänster. 

Överlåtelsebesiktning

Pris: 8995 kr inkl moms

Tilläggstjänster

Statusbesiktning

Pris: 4990 kr inkl moms

Våra statusbesiktningar inkluderar:

 • Badrumsbesiktning
 • Besiktning av tillbyggnad
 • Takbesiktning
 • Besiktning av utehus
 • Försäkringsärenden
 • Konstruktionsfel

Energideklaration

Pris: 3500 kr inkl moms (2500 kr i samband med överlåtelsebesiktning)

Radonmätning

Pris: 1500 kr i samband med överlåtelsebesiktning

Areamätning

Pris: 3500 kr i samband med överlåtelsebesiktning

Fördelar med att anlita Besiktningsföretaget

Vi hjälper dig med professionella överlåtelsebesiktningar i hela Sverige. Oavsett i vilken del av landet du bor så kan du räkna med vår professionella service. Städer och områden vi är verksamma i inkluderar, men är inte begränsade till:

Fördelar med att anlita oss inkluderar bland annat följande: 

Kontakta oss för överlåtelsebesiktning

Varmt välkommen att kontakta oss redan idag för att boka in tid för överlåtelsebesiktning eller om du har några frågor. Vi ser fram emot att höra dig!

Prata med vår besiktningsman

Genom att ringa oss kan du tala direkt med vår besiktningsman och få svar på dina frågor och funderingar med en gång.